Varför är det skämmigt med munkorg?

tengan 2
Det är en fråga som har berövat mig många resvägar till eller ifrån jobbet. Varför ska man skämmas när man gör något så ansvarsfullt som att ha munkorg på sin hund för att man inte litar på den i vissa situationer.
I en del länder har specifika raser munkorgskrav om jag förstått saken rätt. I vissa länder måste hunden ha munkorg på allmän plats. Detta till största del just för att människor inte har det här sunda förnuftet som många så ofta som nämner.
Sunt förnuft, vad är det och måste det va så jäkla relativt.
Jag ser många fördelar med munkorg och egentligen hör munkorg till “husapoteket” eller vad man ska säga. Alla borde ha en bra munkorg till sin hund hemma. (inlärning av munkorgen rekommenderas..)
Ibland så tar man in främmande hundar i sitt hem och det verkar kanske bra men lite spännigt kan det va. Varför inte bara förse båda med varsin munkorg, då kan det inte hände något även om de surar till på varandra.
Har man en hund som är väldigt reaktiv ute i kommunaltrafiken är ju munkorgen den bästa tänkbara vännen medan man tränar på rutiner och bra vanor. Tyvärr är det så skambelagt att ha munkorg på sin hund. Många ser det som ett misslyckande. Även jag ärligt talat. Jag såg det som ett misslyckande när jag kom till den punkten med Tengil. Har man en hund som inte är snäll så kan man ju hålla den kopplad m.m. men någon dag kanske ett barn eller en lös hund springer fram och ja vad ska man göra då? Har man munkorg på sin egna hund så kan man fokusera på att hålla den andra hunden borta för ens egna hund kan inte skada den andra hunden iallafall. Man blir ju betalningskyldig ändå liksom. Strikt hundägaransvar på gott och ont.
Att ha munkorg på sin hund är absolut inte skamligt. Det är ansvarigt, det är att inte utsätta andra för onödiga risker likväl som det faktiskt kan vara en lättnad för en själv.
För mig var det det. Jag vågade ha Tengil lös under kontrollerade former, med lina, åka kommunalt m.m. utan oroa mig för att någon skulle göra hastiga rörelser en hund skulle dyka upp från ingenstans.. ja det var en otrolig lättnad. Synd bara att jag inte provade detta förrän jag mer eller mindre hade gett upp.
Att ha munkorg är verkligen inte skamligt och det är något varje hund borde kunna ha.
Exempelvis när vi var på Albano med Dot och hon hade brutit benet och var hög på smärtstillande. Jag vågade inte lita på henne då och då fick hon ha munkorg istället.
Det är så onödigt att utsätta sig själv eller andra för risk. Hundarna brukar dessutom dämpa sig lite med munkorg på vilket gör det lättare att jobba med dom i problem situationer. Vissa har ju problem med kloklipp eller ryckning exempelvis?
En annan fördel med att ha munkorg om man inte litar på sin hund, man ska egentligen aldrig fullt ut lita på sin hund, det är ju ändå en hund,  är att om man har munkorg på sin hund, av någon konstig anledning blir människor mer rädda för den och ger den mer space än om man går utan. Fastän det är med munkorg på som hunden ifråga ändå inte kan göra något medan en hund utan kan vara och göra mer eller mindre vad som helst.
Ja.. det var bara en tankegång jag kom att tänka på idag när jag satt med munkorgar i sortimentet på jobbet. Det är inget skamligt med att ha munkorg på sin hund!
Hopp och lek!

4 Replies to “Varför är det skämmigt med munkorg?”

 1. Jag skulle kunna tänka mig att använda munkorg på Selma (särskilt i kommunaltrafik). Inte för att hon gör saker särskilt ofta, utan mer för att jag ska kunna slappna av mellan dessa gånger.
  Det jag däremot skulle tröttna på, skulle vara alla frågvisa människor som skulle dyka upp. Och faktum är att jag inte tycker att folk har att göra med varför jag har munkorg på min ena hund.
  Men som vanligt är du så himla klok!
  Kram

 2. Håller med till hundra procent. Finns ju en anledning till att eftersökshundar har det, att räddningshundar som fraktas i helikopter har det och att polishundar i röriga situationer förses med Munkorg. Det är på intet sätt ett hot eller för att de är generellt elaka – det är just det – ANSVARSFULLT och en försäkring.

 3. väldigt tänkvärt och du har ju faktiskt rätt. Jag skämdes ju när jag hade munkorg på Benan, och skäms när jag tänker att jag vill ha det ibland.
  Men som du skriver så är det mer ansvarsfullt, och varför skämmas egentligen?
  fick en tankeställare där!
  hoppas allt är bra med dig o voffisarna!

  1. Ja jag tänkte faktiskt på er – det skadar ju ingen att han har det. Det är en försiktighetsåtgärd och en väldigt bra sådan. Personligen tycker jag att munkorg borde vara obligatoriskt i lydnadsklass I under platsliggningen – då kan man sålla bland hundar som inte borde ha “tävlingslicens” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *