Våra svagheter

Bild
Under flera träningar, egentligen flera månader, har vi tränat på nedlägganden och uppsittanden.
Satan vad svårt det kan vara för mig att få fram det jag vill ha.
Nedläggande i platsliggningen fungerar bra, precis som läggande under gång. Låsningen kommer i uppsitten.
Kan inte riktigt förstå vad det beror på.
Jag har provat massor med saker och visst har det blivit bättre, men problemet kvarstår. Hon fastnar gärna i uppsittet, jag får knappt upp henne trots dubbelkommandon. Kan man ha uppsitten med handtarget?
Jag har provat att placera mig olika långt bak i position. Jag tänkte mig att står jag så långt bak jag kan så borde hon vilja sätta sig mer distinkt, samma resultat, provade att ställa mig lite grundare för att hon skulle behöva sätta sig med hela kroppen. Samma resultat. Har provat med olika röstlägen, har till och med belönat högt upp i luften vid varje uppsitt en period för att förändra förväntan.
Hela hennes känsla behöver ändras, men det svåra är ju att jag inte vill att hon ändrar inställning när hon ligger då hon ligger så fint och stadigt.
Hur tusan ska jag få ordning på detta???????

Har funderat på om problemet ligger i hennes position, hon vill gärna vrida sig så att hon ser mig och min godishand.
Om jag tjatar när hon gör fel så vrider hon sig ännu mer och då lågger hon på skinkan helt plötsligt. Helt sne.. Hur lätt från 1-10 är det att sätta sig distinkt då liksom…

Tips mottages tacksamt. 🙂

10 Replies to “Våra svagheter”

 1. Hon kanske är för “anspänd” på att ligga så hon låser sig i tanken. Att göra hela processen mer lättsam och påminna henne innan om uppsitt, och korta ner tiden innan ett uppsit sker kanske kan vara ett tips? Så att du hjälper henne att komma ur tanken på att bra ligga? Svårt att förklara i ord, men hoppas det löser sig 🙂 Jag är övertygad om att du får ordning på det!

 2. Kan hon uppsitt som ett eget “trick”. Dvs kan hon sitta upp och göra ett litet upphopp med framtassarna och förbli sittande? Och sedan motsvarande från liggande. Och ha det som ett frivilligt beteende – som man tränar ofta så att det ligger högt upp på listan när du shejpar trix.

  1. Ja det är inga problem. Shejping är dock inte Dots starka sida då detta bara gör att börjar gissa massor i alla annan träning. Hon kan dock göra fina uppsitt, på eget bevåg ibland. Det är dock mer själva känslan vi behöver jobba med tror jag. Dot är svår, men med Kellie hade jag nog kört som du föreslagit

 3. Jag hade liknade problem i uppsättande med Leo . Jag tränade om det till “sittafint” och då blev det mkt tydligare för Leo och en idag kan jag begära på träning att han ska sitta fint. Bara för att påminna om teknik och lite känsla i utförandet.
  Vilket jag oxå har med mig i fjärren.
  Åh det gäller att ” bara”belöna det utförandet man verkligen vill ha annars är det nog lätt att hunden kommer ihåg det “dåliga” utförandet.
  Svårt att förklara, men några tankar kanske du förstår.
  ( tycker det är svårt att förändra en känsla hos hunden om man tex har tränat länge på något och liksom inte tagit sig framåt) då föredrar jag att träna om, och få direkt det jag är ute efter.
  Trevlig träning!

  1. Kul att du hittade hit!
   Jag kör mycket på sitt vackert och tycker att det teknikträningsättet är jättebra, det har tagit oss en bit. Det svåra blir känslan, hon går in i någon slags drift, känns lite som när hon fastnar i vallningen. Skulle behöva ett “get up” eller något.
   Ska prova att inte ha uppsittet utan att ha ett fot-frammåt-halt för att ändra känslan. Uppsittet ska ge henne en känsla av aktivite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *