Utveckling

DSC_7235
Dagens inlägg får nog hamna under titeln utveckling.
Håller på att läsa Fanny Gott och Thomas Stokkes bok “Shejping”. En intressant bok, inte så mycket nytt men det är alltid bra att läsa lite sammanfattat och hitta nya vinklingar samt att hjärnkontoret ändå börjar snurra lite.
Det jag tagit med mig från boken hittills är intresset för belöningsutveckling. I agilityn så verkar många jobba efter ett system. “Kommer hunden där så måste jag befinna mig där, ha fötterna såhär och axlarna såhär för då blir det såhär och såhär och ska sedan utvecklas till det här.”
Det är intressant, absolut inget nytt, men min tanke är att applicera detta på lydnadsträningen.Funderar på vad jag ska döpa olika belöningar till för att knyta ihop säcken så att säga.  “Ja!” har jag i regel som allt i allo kommando, men funderar på att enbart ha det på extern belöningen  Där spirar det vidare, ska jag ha olika kommandon för om det är mat eller leksaksbelöning för att hunden inte ska välja fel om jag vill att hunden ska belönas med bollen som ligger bredvid väskan för ökad aktivitet istället för köttbullsburken som ligger i eller bredvid träningsväskan.
Man vill ju inte göra det för komplicerat utan hitta ett system egentligen som passar hunden, passar mig och gör det enklare för oss att skapa så stor förståelse och effektivitet i träning och tävling. 

I nära samarbete så vill jag också ha olika kommandon, enklast för att belöna med föremål är ju “Ta den!” egentligen. Det ligger redan lätt i munnen för mig. Sedan om man ska ta något som  känns naturligt så borde kanske “Varsågod!” naturligast för godisbelöning i hand eller på golvet.
Det känns viktigt att använda ord som jag inte kan förstöras av vardagsanvändning. Så gott som alla hundar brukar vara duktiga på att skilja på ord,person  och situation så tror inte att ens medmänniskor kommer kunna sänka värdet eller betinga om de av mig inlärda signalerna.
Så för att strukturera upp det:
– Ta den! = ta leksaken i min hand/den jag kastar till dig
– Varsågod! = ta godisen i min hand/den jag kastar till dig
– Ja!  = spring och ta extern leksak eller godis (?)
får fundera vidare om jag vill ha olika kommandon på godis och på lek, det kan nog finnas fördelar. Sedan får jag fortsätta fundera på fler belöningskommandon och utforma mitt system kring hjälper , tekniker och belöning.

Hopp och lek!
 

One Reply to “Utveckling”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *