Uppvärmning inför tävling

Länkar – uppvärmning – hur gör man?

  Jo, jag satt och funderade över en sak. Varför brukar jag inte träna igenom Kellie innan vi tävlar?
Vi tränar i regel rätt långa pass när vi tränar och det tar ändå lite tid för Kellie att liksom komma ner i work-mode och verkligen kännas förig och ja som man snackar om med hästar tror jag – gå i form – ha rätt bjudning framåt osv.
Det tar oss lite tid, det ska pysas ut lite ljud exempelvis, det ska rejsas ur lite tryck ur tassarna, det ska kampas ur lite frustration och överskottsenergi och framförallt ska det ramas in och samlas ihop i godan ro.
Nog för att det går att köra henne ändå, men jag undrar, om vi nu ska toppa formen och börja kika på lite elittävlingar lite längre fram och så.
Hur ska jag ha med min favoritkompis Kellie in på plan och inte Kellie-This-is-Sparta-Holmlund?!
Det är ju sällan det finns utrymme att köra igenom sin hund på en tävlingsplats, eller ja så gott som aldrig.
Jag tror inte eg. att hon behöver gå ett spår eller att hon behöver köra drag. Hon behöver bara en rätt lång och bra uppvärmning för att gå som allra bäst och vara så öppen i huvudet som möjligt.
Vi behöver liksom teama ihop oss innan vi tävlar.
Alltså på vissa tävlingar har jag bara velat gå av planen utan henne och låta henne köra klart banan själv. Enligt henne själv så kan hon ju allt själv, jag är bara en stoppkloss känns det som ibland.
Jag får liksom inte ihop det i mitt huvud hur hon som iallafall utger sig för att vara så mjuk, kör över mig så hårt ibland på träning och tävling.  Har jag låtit henne växa lite för mycket? Kan man säga så?
Vi länkar egentligen rätt mycket, men jag tror jag ska omorganisera lite i mitt tänk mellan momenten.
I Gruppmomenten skulle jag vilja att hon går fot tills vi stället upp och emellan, detta för att hon ska hålla ihop och inte fästa blicken på något oviktigt och byta uppgift i sitt huvud.
Ingången på plan vill jag ha lös och ledig, där vill jag att hon ska få pejla av men så fort vi ställt upp vill jag att hon är 200% med på att nu är det fotgående och inte en transportsträcka till nästa moment.
Emellan fotgåendet och zätat vill jag ha henne lös och ledig, busa till det lite så hon får pysa ur sig lite annars blir det lite laddat i zätat där hon gärna går upp sig lite väl.
Mellan Zätat och Inkallningen vill jag ha ett 100% fotgående, detta för att hålla henne i nuet och lite lugnare inför ett häftigare moment. Så hon håller öronen med sig och lyssnar på kommandon och inte bara plöjer fram eller kanske drar ett startskall.
Efter inkallningen så vill jag ha henne lös och ledig så hon kan pejla in rutan och placera den och konen innan skick. Samma sak mellan ruta och apporteringsdirigering, men sedan innan metallen så vill jag att hon är lite lugnare för att undvika skall i greppandet, tror att ett fotgående innan skulle dra ner henne.
Likväl som att jag tror att jag kan få henne sitta stadigare när jag kastar om hon gått lite fot innan.
Innan vittringen vill jag också ha ett fotgående, för att behålla fokus, då vi haft problem med att hon inte sitter stilla och väntar på sin tur i vittringen iallafall inte förrän nu och det är inte helt fixat ännu.
Innan Fjärren är jag lite kluven, jag skulle behöva få upp henne, men jag tänker mig i stil med att hon får gå på “här” men att jag ska viska och göra henne lite taggad och busig. Det är lite balans dock för ibland när jag stojar upp henne så ligger skalla och skrik så nära till hands. Men jag behöver höja henne liite granna innan om hon ska orka göra alla rörelser som jag vill och med en open-minded inställning.
Med Peak har jag inte funderat ännu, we’ll make it up as we go tror jag 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *