Unghundar

Unghundstjaffs, hormoner, knäck i öronen, reaktiv, aldrig-trött, nyfiken, vaktig, spökig, modig
DSC_0607
Med erfarenhet av 3st valpar som gått över till att bli unghundar så kan jag tycka att Kellie är väldigt snäll ändå.
Hon verkar dock ständigt vara i ett evigt uppror med sig själv och jag försöker att ha extra mycket tålamod, inte sätta oss i dumma situationer, motionera lagom och aktivera lagom.
Ändå så är det en jäkla hets, varje mening som kommer ut från hennes mun just nu har flera utropstecken.
Hon har bråttom med allt, ser spöken lite här och var, morrar på människor hon upplever som konstiga och kan “boffa” lite när tillfälle ges.
Man blir ju aldrig fullärd och jag funderar ständigt på vilken konsekvens för hennes ageranden som ger bäst resultat.
Som jag ser det har man följande val:
*Ignorera – fördelarna med att säga ifrån eller avleda kommer skada relationen, förstärka hennes känslor, inte få någon reaktion, få en jojo-effekt där jag måste fortsätta säga till i omgångar.
*Säga ifrån – be henne bryta alt. förbjuda
* erbjuda annan möjlighet/avleda – kan belöna ageranden som jag inte är så förtjust i, skapa förväntningar som leder till mer “bråttom i vardagen”
*Försöka att aldrig sätta henne i en situtation jag kan ana att hon kommer reagera i – man kan inte jämt styra sina omständiheter.
Jag försöker ignorera så mycket som möjligt alt. be henne bryta om jag måste.
Sedan kommer den svåra frågan, är det verkligen bra att öka motion och träning, hur påverkar det hennes förmåga att hitta tillbaka till sin av och på knapp? Att öka allt när hon egentligen kanske ska klassas som “övertrött”
Likväl så vill jag vänta lite med all fysisk aktivietet för att verkligen vara säker på att vi klarat oss undan OCD som är vanlig inom Border Collie.
Finns massor med frågeställningar, massor med tankar och allt jänns som en jävla gråzon.
Skulle vara trevlig om hon inte väntade till sin 3årsdag innan hon blir vuxen och sansad.

One Reply to “Unghundar”

  1. Jag skulle vara försiktig med alltför mycket träning med kroppen. Springa, cykla, drag och sådant ska man vara försiktig med men de vet du ju. Men innan 1,5år så ska man vara väldigt försiktig med fysträningen. Uppvärmning är super viktig och nervarvning likaså. Olga är också unghundsdryg haha. Känner igen din text. Sen är hon rätt understimulerad också av sina förklaringa skäl. Men öka inte motionsträningen för mycket.
    Va rädd om lederna som du själv påpekar. Kram på er!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *