Träning av valpar och unga hundar

peak-8-veckor
Det finns en motsättning mot att träna unga hundar. Mot att träna valpar överlag.
Jag tror absolut att man ska grunda och fånga upp allt valpen har naturligt inklusive försöka bygga upp valpens potentiella tillkortakommanden. Men man ska ha en plan och medvetet undvika att pressa valpen i det den inte är psykiskt redo för och samma sak fysiskt. På en del valpar kan man behöva hjälpa till att hålla igen då valpen inte ser sina begränsningar.
Det är viktigt att bygga relation, skapa vardagsregler och låta den lära känna sina miljöer.
Tror nog diskussionen om det negativa i valpträning handlar mer om 6 månaders valpar som kan hela elitlydnadsklassen, springer snäva class 3 agilitybanor även om det är utan hopphinder – som i allmänhet tränas lika hårt och fysiskt som 2-3 åringar.
Jag tror rent fysiskt att många belastar hunden för tidigt vilket kan skapa onödigt slitage innan hunden är fysiskt redo för det. Men har man otur kan ju skador uppstå ändå. Likväl som att långsiktiga skador som kommer upp till utan först kring 2-3 års åldern inte heller är helt ovanligt.
Sedan är det väl individuellt huruvida man tjänar på att träna de tidigt eller inte. Ekipage som drar ifrån blir allt som oftast ändå ikappsprungna över tid och kanske till och med omsprungna sett till att de inte höll lika länge.
Jag har senaste månden reflekterat mycket över den tankeställningen och jämför hur många träningstimmar jag lagt på Kellie vs Peak och hur långt vi tagit oss på samma tid och min slutsats är – rätt självklar eg. – det är inte mängden träning utan kvalitén på passen. Detta har gjort att när jag sedan satt och fart med regelbunden träning med Peak har saker fallit på plats oerhört snabbt.
Det är ju rätt enkelt att applicera på valpar/unga hundar med, dvs att grunda en valp unghund behöver inte vara timmar och timmar av träning utan man ska bara försöka spika de passen man tar och undvika att träna “bara för att”.

En tanke jag har i mitt huvud, en klok mening – “Valpar ska få röra sig, men de måste få röra sig naturligt”
Man ska undvika många stereotypiska repetitioner, snäva vändningar och stopp, samt undvika för långa pass där hundarna hinner bli trötta och kan skada sig för att de snubblar, glider med mera. Men det är kanske generellt ändå. Mitt mål för 2017 är
– INGA ONÖDIGA ÖVNINGAR OCH INGA ONÖDIGA TRÄNINGSPASS – 

Peak har mer agerat pausunderhållning emellan Kellies träningspass vilket verkar har varit alldeles lagom för henne.
Jag tror det är lätt att inte kunna hålla sig från köra på om man bara har en hund att träna oavsett ålder och är den peppad och träningsglad så kör många på.
 
Jag tror det handlar om att inte pressa valp- unghund varken fysiskt eller psykiskt. Samt att på hundar som själva inte känner av sina begränsningar får man kanske hjälpa till att se hur mycket de kan köras.
Jag har blivit kritiserad för att jag satt igång mina hundar i draget rätt tidigt. Jag kan förstå att folk reagerat. Men min avvägning har legat i att antingen aktiverar jag doggarna under kontrollerade former där de får ta ut sig eller så kommer de göra någon banal grej och skada sig själva. Med det sagt har jag inte kört drag på det viset att de “tränas” utan jag har gett dom en möjlighet att ta ut sig, få ta i under utvalda tillfällen när de vart mellan 7månader och 1 år där de bara får ge allt så de blir trötta och nöjda.
Men egentligen – det är upp till var och en hur de vill lägga upp sin träning, om vi prioriterar fel så är vi ju själva och hunden de enda som får sota för det. Jag tror dock oddsen för skador och uppbyggande träning utan biverkningar av dålig förväntan eller överbelastning är högre om man inte ger hundarna tid att utvecklas och hur värdelöst är det inte om man måste ställa av en 5 åring med sjukt mycket resurser lagda på pga. slitsam träning under tillväxt perioden.
Jag vill att mina hundar ska pensioneras vid 10 inte 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *