Sammanfattning kurs med inriktning på Fritt Följ

Potski och jag 9 april 2012
Jag och Dot våren 2012<3
Under söndagen kom Amelie och hämtade mig och Alba plus hundar runt kvart i åtta.
Vi skulle på kurs i Stallarholmen vid 10 och efter någon felkörning var vi framme med god marginal.
Vi började med en genomgång på innehållet, vad man ska tänka på m.m.
Det var liksom inte så mycket nytt, men samtidigt så sjukt mycket som jag bara glömt.
Mycket smarta saker faller liksom i glömska så får fundera på hur jag ska göra för att behålla bra tips genom åren.
Vi började med att gå igenom alla delar som ingår i det fria följet.
Raksträckor; Halter; Svängar; Stegförflyttningar; Tempo; Förarens Fotarbete;
Sedan så funderade vi mycket över vad som håller dessa delar samman.
Vi behöver uthålligheten, hur får vi den, jo genom att variera när, var, hur mycket, med vad vi belönar. Sedan så har vi även balansen mellan helhet och detaljer.
Jag tror jag vet mina svagheter.  Mitt stora problem tror jag är att jag är lite snål på belöningarna. Vill gärna se resultat snabbt,  så jag blir lite för duktig på att vänta ut när jag inte är nöjd tror jag. Detta skapar frustration hos hunden vilket inte känns så snällt.
Sedan så är det givetvis alltid bra att ha ett extra öga på att passen inte blir för långa. Man behöver inte ta en uppbindningspaus, men en mikropaus. Ett “gå och lägg dig” eller att stå och kampa en stund, eller kanske sätta sig och gosa lite i någon minut.
Jag gjorde mycket antecknar om saker som skulle passa för Kellie och vad som skulle passa för Dot. Så jag vet vad jag ska ta med mig och applicera på respektive hund.
För Dot ser planen ut såhär:
Det vi fick hjälp med att kolla på är den pendlande positionen. Hon pendlar inte mycket men hon pendlar. Hon har hög förväntan att gå framåt vilket för att hon glider fram i position jättemycket för att sedan sjunka tillbaka när vi går.
Hon har ganska bra uthållighet, men det blir svårt att gå längre sträckor nu när vi jobbar om positionen. Hade tänkt börja med halter, men det kan jag kanske vänta med nu innan jag känner mig nöjd med positionen igen,
Så planen för de kommande 4 veckorn – inget fotgående börjar med frammåt marsch. Vi måste bort från de här förväntningarna, fot betyder inte att vi ska gå rakt fram. Fot betyder följ mitt ben och mitt ben är inte alltid i rörelse så det måste vi lära om. Står benet stilla ska hon också stanna, det ska i det läget mer fungera som ett påkallande av uppmärksamhet och följ mitt vänstra ben.
Vi ska även börja jobba mer med stegförflyttningar och backarörelser. Först ta ut dom från fotpostion och träna upp muskelminnet. Sedan ta in det i fotgåendet. I vanliga fall hade jag börjat inlärningen direkt i fotgåendet. Men det är dags för förändring, tror det kan behövas att jag släpper på mitt gamla sätt lite där.. Belöna mer! Dela upp bättre i mindre delar.
Dots reaktion på frustration är ofta att hon går ner sig.
Såå att jaa… det ska blir ändring helt klart.
 
Ja ni som läser, hoppas att ni inte dumförklarar mig nu. Jag skriver ju trotts allt för min skull i det stora hela. Jag vill lära mig mer och det är lättare att se och komma på saker medan man skriver. Skriver jag utförligt blir det dessutom enklare att kolla tillbaka, dra paralleler och se utveckling.
För Kellie ser planen ut såhär:
Vi ska återgå till ett moment i klossen, vi ska återgå till att kunna gå upp på klossen men sedan förbli stilla i position. Använda oss av omvänt lockande med mera, målet är att hon inom 4 veckor ska kunna göra klossen utan kloss och kunna komma in och göra detta stående. Sedan ska vi börja med inkallningarna. Som jag lärt mig de senaste månaderna och måste lära om, det finns inget moment i tävlingslydnad som heter “Ingångar” enda momentet som innehåller ingångar är hopp och inkallning och då ska ingångar inte heta “fot” utan “hit” detta ska även appliceras på Dots träning.
I själva fotgåendet ska vi fortsätta med raksträckor, mjukare svängar och se att hon hänger med, att hon är rak i kroppen. Nu har hon en tendens att göra halter sittande, det vill vi ha bort. Så som jag lärt mig och verkligen håller med om, det är bättre att muskelminnet lär sig att stanna rakt för då kommer halterna senare inte ha lätt för att bli snett medan nu när jag ändå inte har möjlighet att se lika bra är chanserna stora att jag lär in fel.
Vi ska även träna på att sitta bredvid och hålla kontakt med olika störningsformer. Men då ska vi som sagt inte göra någon ingång utan jag ska be henne att sitta och sedan ställa mig korrekt bredvid.
Ja det finns så mycket vi skulle kunna träna, men några saker i taget.
Är supernöjd med kursen i varjefall, Anna Larsson är en toppenkursledare. Hoppas kunna gå mer kurser för henne i framtiden.

2 Replies to “Sammanfattning kurs med inriktning på Fritt Följ”

  1. Men hallå… varför ska man dumförklara dig, superbra med en genomtänkt plan 🙂 När jag tittat på filmen (ta inte ILLA upp) så skulle jag tänka mig för att ha sådan sänkt blick, det ser ut som ni har ögonkontakt hela tiden… går du sedan mer tävlingslikt kan jag tänka mig att hon kommer fram. Men som sagt jag har bara sett de sekunderna nu på film så du vet ju själv bäst hur ni tränar så ta inte illa upp!!! Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *