Relationen till mat

527554_282803745163285_455750213_n
Har sedan jag fick hem Dot funderat mycket kring vad hon ska äta. Vad vill hon äta och varför gillar hon inte att äta?
På något sätt vill jag klassa henne lite som anorektisk. Inte för att hon just nu är för smal, kanske snarare lite i överkant i hull om jag får säga vad jag tycker. Men hon har varit ännu smalare och ätit lika dåligt.  Annat verkar dock gå relativt bra så jag funderar för mig själv lite hur det här med aptit funkar. Hon verkar inte tycka att mat-i-skål situationen är så kul. Ger jag henne ett märgben med fruset torrfoder i sig så tycker hon ju om det och tuggar på.
Lilla Dot är ju en hund som använder sig väldigt sparsamt av sin energi också, så kanske hon inte gör av med så mycket heller? Blir hon inte hungrig?
Ja, hade nog inte brytt mig så mycket om jag inte hade tyckt att jag sett att Kellie tar efter.
Hon pillar i maten och har inte riktigt tid och ro att äta om jag inte sitter ner och “väntar” på att hon ska bli klar. Idag så provade jag att låta henne jaga skålen, äta lite, jaga skålen, äta lite, jaga skålen och sedan ställde jag upp den.
Jag har liksom lite svårt för det här att behöva dona med att få i dom mat. (Gillar att dona med kosttillskott dock! 😉 ) De kan ju inte direkt leva på träningsgodis.. Skriver ner en liten sammanfattning om foder vi gett.
Vi har provat:
*http://animail.se/royal-canin-performance-energy-4800-15kg.html
Jag var egentligen nöjd med fodret, men återigen frågan kan jag få henne att äta bättre och med större aptit av ett annat foder?
*http://animail.se/brit-care-activity-all-breed-12kg.html
Här var jag också väldigt nöjd, med fodret alltså, men Doten åt bättre i perioder och sämre i perioder. Det va mycket blanda i annat och variation då. Blandade i applaws burkmat blandannat. Vill dock helst komma bort ifrån det.
Började med färskfoder också, men mer om det i en egen punkt.
*http://animail.se/royal-canin-medium-junior-15kg.html
Körde detta på vovvarna när Kellie flyttade hem. Hon hade ätit det hos Karin och jag kom inte på vad jag skulle byta till tyvärr. Så nu har de fått käka den här säcken.. Aldrig igen dock. Never Ever ngt av Royals vanliga foder. RC 4800 skulle jag kunna tänka mig om den inte vore så överprisad.
*http://animail.se/acana-ranchlands-dog-13-5-kg.html
Jag köpte en 6kgs säck som räckte lite mindre än en månad. De åt med mycket bra aptit men jag blandade ut med färskfoder från och till, så jag skulle behöva ge en större säck en chans för att kunna bli riktigt säker där.. Den här eller Pacifica är jag intresserad av. Acana tilltalar mig verkligen.. (Djävla Annies fel!!!)
*Färskfoder Vom og hundemat lax
Färskfoder har jag också kört vid sidan av en längre period. Doten äter bättre då, även mål utan färskfoder brukar funka bättre när hon gått på färskfoder ett tag, Verkar sätta igång magen och aptiten eller något?
Vill egentligen inte hålla på med sånt kladd om jag säger så 😉
*http://animail.se/brit-care-venison-12-kg.html
Nu det senaste foderköpet så blev det tillbaka till BritCare fast Venison den här gången.
Känns hittills inte som någon succsé. Dot verkar ha en dålig matperiod och äter inte gärna i skål och kan spotta ut om jag belönar henne med maten.
Kellie är inte heller helt såld utan pillar i maten och verkar missnöjd med kulans porösitet och storlek? Hm….. Bra innehåll dock. Ngt fettsnål bara.
På tidigare hundar har jag kört Royal, Magnusson, Precept, Standardt,Eukanuba.. osv osv… Har liksom inte fastnat för något? Med Jack och Tengil var det dock mer jag än hunden. De åt ju vad de än fick, men när hunden äter bra av ett foder så känns det inte lika intressant att leta efter ett annat…
Så ja.. vi har provat en del. Funderar lite kring om det är att dessa två tjejer har andra stressnivåer än mina tidigare hundar. De har kanske inte tid eller så dämpar stressen hungern eller något sådant. Jag vet verkligen inte. Har så svårt att nöja mig med att säga att hundarna är kräsna? För de är ju egentligen inte kräsna, visst, erbjuder jag en ostskiva så tar dom ju hellre den. Men om jag tränar med torrfoder så äter dom ju den med. (i regel….) Men då verkar inte alltid belöningen ha så stor inverkan. Det verkar mest vara ett inlärt beteende att vid belöning äter man upp det man får. Egentligen borde jag ju ta vara på det. Iallafall i någon period för att prova. Inget annat än torrfoder i 2 veckor. Träna för torrfoder, inget annat gotte men framförallt ingen mat i skål. Inte för Dot iallafall, men Kellie kan få ett mål i skål.
Men skål kanske inte är riktigt rätt, ett mål infryst i märgben kanske är bättre än själva skål situatuionen.
Saknar verkligen den här galna lilla rödspräckliga filuren som kastade sig över matskålen. De här fjollisarna ger mig gråa hår när det kommer till det här med mat. Vill verkligen inte ha det här lallandet med maten.. men vad gör man inte om de inte äter annars?
Funderar vidare…  Känns inte som att Brit Care Venison var riktigt rätt dock tyvärr… Katten äter ju FourFriends Senior, så kanske vore det något även för vovvarna? De har någon som heter Power, men jag vill ju bort från det här med kycklingprotein bara… vilket inte tycks gå när man vill ha ett fetare foder.
Den som har nå bra svar på tal får gärna säga till. Alt säga vilket foder som ni ger. 🙂
 
Hopp och lek!

3 Replies to “Relationen till mat”

 1. Brit-care har ju nåt konserverat “färskfoder” (deras ordval, inte mitt), kanske kan testa det?
  Du vet nog var jag står i foderfrågan. 😉
  Jeff var ju superstrulig med maten också. Åt sällan, och isåfall bara några kulor som för att “överleva” haha. Jeff verkar dock inte tycka att mat har så mycket värde alls, jag kan sällan träna honom med godis heller. Får känslan när jag tränar med godis att han äter det bara för att bli av med mig haha! 😉 Annars äter han det inte alls..
  Efter att jag började med VoH (då var han ca 9 månader om jag minns rätt) så har han bara dissat måltiderna när vi har gått upp tiiiiiiiiidigt på mornarna och jag STRESSAR. Då går han och lägger sig istället och låter matskålen stå. Men annars äter han alltid. 🙂

  1. Tack för att du tog dig tiden att svara.
   Ja Brit Premium har den där köttkorven, vi provade den men dom blev väldigt fisiga..
   Färskfoder generellt är ju godare för dom, men tillslut vägrar dom den med om inställningen till mat är fel. Tänker jag mig 🙂

 2. Kom ju på att jag har en hund numero dos också! Selma var ju anorektisk fram till ett års ålder, på den tiden hade jag ju noll kunskap av foder och det blev till att vi fick tvångsmata henne. Dock älskade hon människo-godis! Efter att hon började äta blev hon istället ett matmonster och har väl mest gått på Eukanuba och sen diverse veterinärsfoder som skulle va bra för lederna.. gick sen över till VoH i samma veva som med Jeff. Hon är toppen i magen och har fått en otroligt TJOCK päls som hon aldrig haft tidigare. Är supernöjd med att jag valde att ta färskfoder på henne med 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *