Lydnad – all about that Lydnad

Nu när vi inte har får längre så är det verkligen lydnaden som får 100% fokus.
Kellie ska bli klar för Eliten och Peak ska lära sig grunder för alla moment och bli klar för en klass 1a och 2a nu snart.
I veckan har jag inte hunnit träna så mycket, men några pass iallafall och nu i helgen hann vi ett pass med Rebecca på lördagen och ett själv på söndag morgon.
Passat på att träna på lite klubbar med plank för att verkligen kunna träna bra gruppmoment (vi kör ju dock utan grupp just nu). Just nu tränar vi efter principen att jag ställer upp kommenderar, lämna, gömmer mig, tar tid och spanar och ger fri kommando så får hon springa till mig bakom planket, äta mjukost en stund, skickar tillbaka henne, låter henne sitta/ligga ett tag till innan jag gör en återgång eller ger nytt fri-kommando. Min tanke i det hela är att ändra om hennes känsla. Dels skapa en förståelse för vart jag går och att jag faktiskt inte “lämnar henne”. Kellie och jag är väldigt tighta och i det så har jag nog inte lyckats sätta stopp för den separationsångesten som hon känner. Vi är ju aldrig riktigt ifrån varandra.. Men tycker träningen går åt rätt håll! Jag vill verkligen åt den här trygga känslan! Rebecca pushade mig till att våga utveckla lite nu, inte allt köra belöningen bakom planket utan börja variera mellan det och att stiga fram och sedan ge fri kommando och sedan variera belöningspunkten i hela momentet.  Så snart ska vi kanske börja köra grupp med andra hundar igen, men det känns viktigt att jag kan välja en belöning som inte stör någon annans träning först.
  
I övrig del av träningen går det verkligen åt rätt håll, vi har gjort 3 riktiga apporteringsdirigeringar, alla bra, men ett försök på mitten, men hon lyssnade bra, stannade och gick att dirigera om. Det verkar nästan som att ljuden i greppandet har försvunnit i och med nytt moment också! Vore super! Jag tror jag ska fortsätta köra hela moment för att skapa rutin.
Fotgåendet går upp och ner, ena dagen känns det förhoppningsfullt och andra dagen vill jag börja med frimärken. Men vi tränar på! Tror jag har hittat rätt väg, men det tar tid att applicera. Verkligen inget favoritmoment…
Allt annat rullar dock på, vittringen börjar kännas redo, metallapporten efter byte till stor apport klarade upp sig, inkallningen börjar se fin ut, rutan är bra, men konskicken är lite oklara, zätat känns bra nu när ställandet är fixat. Ja vad mer finns det?  Jo Fjärren, den är helt okej just nu, har tagit in ett nytt kommando för bakåt-sitt och det skapar lite förvirring så hon känns lite låst just nu. Ska ta och kampanja fjärren lite nu ett tag så får vi nog ordning på det. Ibland i fjärren kan hon bli lite störd av omgivningen.
Men Peak då? Jo hon fortsätter bygga på sin stjärnstatus! Igår när vi va på Haninge BK så  fick lillan länka!
Ingångar på plan + transport + fotgående
Tandvisning med två främmande människor
Ingång + Fotgående + Läggande 
Sändande mot kon + inkallning + ställande
Ställande + apportering
Läggande + inkallning + ställande
Sedan gjorde vi lite andra saker utanför kon, typ hopp över hinder, rutan med mera. Inte för att skryta, men lillis gjorde en liten elitruta igår!  Hon går bara så jäkla bra just nu!
Idag så pillade jag lite i apporteringen, fotgåendet, inkallning och i signalkontrollen stå sitt ligg. Då jag valt att ha högeringångar även på henne så vill jag först att hon ska lära sig komma in rakt innan jag börjar lägga på sättandena. Men nu när hon har såpass mycket förståelse för ingången så kan hon komma in med apporter, komma in i inkallningen. Det som löste upp mycket knutar var helt enkelt att lägga in ett omvänt lockande precis när hon slöt upp på vänster alt att börja gå. Än så länge är hon så degig i kroppen så kanske inte ens är någon ide att börja med sittandena ännu.
Vi har även börjat med fjärren, hade lite trassel med att hon inte gjorde raka uppsitt utan hamnade med frambenen lite på sidan. Men nu med lite träning och rätt belöningsplacering rakt framför har det släppt. Vi har även börjat lägga in ett litet hopp-stå i fjärren och hon bara köper det. Fantastiska hund! Vad man än hittar på så hakar hon på!
  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *