Kvarmomenten – månader av make-over

I vissa drag har jag förstorat vad som kanske inte var mer än ett tillfälligt problem, samtidigt så har jag stärkt våra moment väldigt mycket genom all energi och tanke för att inte tala om träning jag lagt.
  
Caset ser ut såhär – 2 år på raken har hon gått upp på kvarmomenten dag 2 på U-SM. Både 2014 och 2015 var det hundar som var uppe och traskade.  2014 var det en hanhund påväg fram till henne, ägaren löste det dock jättebra och sa nej till sin hund som la sig igen. Nu i år så var det en hund som sprang om kring medans vi stod gömda.  Båda dagarna, alltså första tävlingen dag 1 har hon legat kvar. Dag två där inga hundar var upp på platsliggningen har hon gått upp och velat komma till mig. Jag har inte haft problem med kvarmoment tycker jag, nog för att hon inte varit nöjd med att jag lämnar henne, men hon har alltid slutfört momentet. Det enda jag reagerat på är att jag tyvärr råkade göra henne onödigt tung i sitt i grupp med hjälp av för mycket störningsträning som tyvärr spillde över och gav en dålig effekt.
Så med allt det facit i hand så bestämde jag mig för att pause henne från tävling efter U-SM. Pausa, fundera och träna. Det märktes att det satt sig en dålig känsla i henne och jag valde efter lite funderade att ta bort alla hundar i grupp och även vara försiktig med människostörning.
Jag testade att ha mjukost och låta andra belöna henne när jag var borta. La inte så mycket tid på det men det var nog bra även omjag valde att släppa det träningssättet.
Efter det skolade jag om övningarna till att bara träna sitt, sitt och sitt länge, sitt och kolla på ingenting, sitt jag är borta, sitt jag lämnar dig osv. Jag började ställa mig långt långt ifrån henne, nog kikande på att hon såg lättsam och avslappnad ut för att få sin belöning. Sedan började jag gå långt och gömma mig, alltid så att jag kunde se henne men hon inte kunde se mig. Jag belönade med mjukost hos mig och skickade sedan tillbaka henne till punkten hon satt på medans jag satt kvar, satt hon bra fick hon fri-kommando igen och fick komma och äta. Jag kkkörde några sådana repetitioner och sedan slutbelöning hos mig. Sedan började jag gå tillbaka och släppa henne på att hämta sin belöning där jag gömt mig tex.
Jag utvecklade detta till att träna samma sak när andra tränade, i konstiga miljöer, hemma, utvecklade tiden. Allt detta har jag gett några månader. Ganska många månader och jag har en bit kvar, men förra veckan och den här veckan har vi gjort gruppmoment med andra hundar och det har känts bra. Hon ha utfört uppgiften jättebra även om kanske inte varit sitt gladaste jag. 
Det som är lite svårt med att träna gruppmoment är att om alla tränar tillsammans så kan träningen påverka varandra. Jag har varit lite rädd för att träna med andra hundar för att det oftast är någon som lägger sig och då brukar ägaren säga något/hjälpa hunden upp. Jag har varit osäker på hur det skulle påverka Kellie om någon står på håll och kommenderar sin hund. Idag satt hon jättebra, men med tanke på stiryn med U-SM vet jag inte hur hon lägger på sig.  Det är ju oundvikligt att jag måste träna med andra hundar, jag kan inte bara köra gruppmomenten själv och det bli heller inte alltid en bra nivå när andra tränar vanliga saker medans. Men ska försöka träna det mycket själv och bara kanske 10-15% med andra hundar. 
Ska försöka fortsätta träna det här så bra jag kan. Det läskigaste är just hur det kommer hålla på en två dagars tävling nu i början på februari. Bära eller brista, men jag hoppas på bära för jag har verkligen lagt ner min själ i att försöka göra henne så trygg jag bara kan.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *