Intensiv träning – hardcore att träna i regn!

IMG_6308
Igår tisdag så körde jag och Rebecca med Runa hardcore hundträning i ösregn på SoSu BK.
Det var allt annat än behagligt men samtidigt väldigt givande då vi så gott som aldrig tränar i regn och ja ibland kan man råka ut för regn på tävling och det känns ju mindre kul att behöva stryka sig för att man inte klarar dom förhållandena. 200kr i sjön känns ju sådär..
Hundarna gjorde det med flaggan i topp, fartigt och glatt. Något tveksamma lägganden på Dot, men det gör inget, då fick vi möjlighet att träna det. Båda tjejerna var superpeppa och det blev så skoj att träna då trots spöregn.
Dot
– Platsliggning
Bra nedläggande men lättade lite i armbågarna, segt uppsitt men bra stadga trots regn.
– Hopp-sitt-Hopp
Har inget stabilt tillbakahopp, måste nog döpa om kommandot. Nu heter det fram och hon har bra tryck ut till targeten och sätter sig snabbt på sitt. Ibland ser det fortfarande ut som att hon ska lägga sig, men full pott de senaste 2 träningarna. Måste fundera vidare över vidareträningen.
-Fotgående
Något långt fram som alltid när vi börjar, detta släpper dock efter lite uppvärmning. Några snea sättanden, note to self:håll koll på dina fötter.. Stegförflyttningar åt vänster börjar ta fart, något överdriven rörelse ännu, men ska minska ner den bit för bit när förståelsen ökar.
– Fartiga ingångar
Har kört en övning med targeten, snabbt ut och sedan tränat upp farten på tillbaka vägen, när belöningen inte kommer ska hon söka sig in i fot, funkat super och det är enkelt att variera att belöna fart, ingång, target, explosiva starter. Mycket mångsidig övning, har öven lagt till apportering, lägger apport bredvid target, skickar och kommenderar apport.
Några gånger har jag dock fått med mig targeten istället för apporten tillbaka. Tomtehunden!
Kellie:
Kellie har så mycket spring i benen nu så att ja blir galen.. hon är gaaaaalen!
Därför tänkte jag ta ut henne ordentligt och körde långt pass fotgående med fokus på rakhet i kroppen, hon går gärna snett innåt med baken, överkompenserad bakdelskontroll så att säga. Det är svårt att bygga raka fina halter på det, raka fina skiften på det, ja mycket kräver att vi får bukt på rakheten i kroppen där.  Även ingångarna där man vill att hon kommer in klockan 12 så hamnar hon gärna fem i halv tolv eller tjugo över elva om man tänker klockan. Där har jag börjat belöna allt inom radien 20 i ett och halv 12 med baken. Tycker det hjälpt bra, hon börjar bli mer medveten om vad som lönar sig och vad som inte gör det. Hon har jättefina svängar åt alla håll, men raksträckorna är sämre, vi fortsätter med att bara köra höger om, högerböjar för att hon ska släppa klosstanken. Borde grundat klossen bättre, men tycker klossen är så tråkig!

Vi har även börjat köra lite platsliggning – ej hakan i backen – i vintras fnulade jag på godis på tassarna och huvudlåsning. Jag är nog kar i dom tankarna. Jag vill att hon ska kunna låsa huvudet på mig vid en slät platsliggning innn vi går vidare på hakan i backen.
Nu har jag gjort det väldigt enkelt för henne, vi stället upp med hundar  grupp, jag kastar fram hennes boll 2-4m framför henne, kommenderar ligg, (belönar alltid ligg med godis) och lämnar henne, vi är nu upp på 20sekunder men jag tror hon klarar mer.
Det känns onödigt att utmana dock när jag egentligen bara vill befästa en känsla förknippat med ligg i grupp. Sakta men säkert..
Vi fortsatte att nöta signalerna sitt – ligg – stå (hopp)  och det går väldigt sakta åt rätt håll.
Alla signaler sitter 85% tycker jag, men med fokus på signalkontroll har jag släppt lite på utförandena och där behöver vi hitta tillbaka. Stå (aka hopp) ska kunna ske från stillaståendet, hopp-stå, där får vi backa tillbaka lite.  jag hjälper henne lite med handen om hon inte kommer på det själv efter en liten stund. De övriga ska bara nötas i stadga och även kunna ställa ut dom på avstånd så att de kan utföra samma sak med större och större avstånd ifrån mig.
Kellie fick även hon köra lite target-övning, springa snabbt – trampa – vända – springa snabbt mot mig. Det tycker hon är superskoj, hon tar verkligen i och det är så kul att se. Kanske lite väl låst mot target, man skulle vilja ha henne öppnare i tankarna.
Det gick även bra att koppla ihop det med apporteringen, snabba snygga gripanden. Måste filma så jag får se tekniken ordentligt och fnula på målbilden där.
Bäst tiden att träna är helt klart nu så vi passar på att träna så mycket vi bara kan innan det blir för lerigt, för mörkt och kallt för att orka träna lika intensit.
Vore så kul med en klass II tävling innan snön kommer. Vore så kul att ha Kellie tävlingsklar innan årsskiftet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *