Infekterat fotgående

DSC_0660Vissa hundar faller rätt naturligt in i ett fint fotgående. De följer, avslappnat eller intensivt, det kan bli små tekniska missar som lite pendlande position, kanske något blicksläpp eller något snett sitt ibland. Men det flyter på!
Riktigt den känslan har jag inte fått med Kellie. Hon har varit klurig i fotgåendet från början.
Hon var sen / är sen med koncentrationen i allmänhet. Kellan var en grönsaksvalp väldigt länge. Egentligen känns hon fortfarande inte helt färdig.
Många lägger väldigt mycket tid på fotgåendet tidigt, det har dock inte känns rätt med Kells. Vi har istället jobbat på ren följsamhet och det i sig har ju lönat sig, hon är följsam i fria följet men vi har verkligen inte hittat teamkänslan ännu. I de andra momenten är hon riktigt fin – men fria följet känns riktigt infekterat. Då jag inte riktigt hade förstånd att låta det va eller kunskap och rätt verktyg för att vända det så varierar kvaliten enormt. På tävling har vi hitills presterat 1 bra fotgående skulle jag säga. Det har varit bra glimtar, men ändå inte “bra”. Jag har nog mest tagit det med ro och tänkt att ja – finns ju ingen anledning att lägga mer press på henne. Förhoppningsvis ger erfarenhet henne mer lugn i sig själv att inte känna ett behov av att pejla av allt och alla jämt?
Då vi under vintern och våren haft problem med ljud så har jag främst fokuserat på ljud mer än kvaliten i fotgåendet överlag. Är hon riktgt koncentrerad så gör hon det bra. Men att trycka på rätt knappar för att få dit henne? Utan att sätta press och på så vis göra henne splittrad och ljudlig?
Jag vill hitta lugnet i henne men ändå tryck i tassarna.
Så där ligger svårigheten nu. Någonstans tror jag att trean och elitens fotgående kommer locka fram lite mer glädje i momentet för Kellan, det händer lite mer och är inte bara “transport”. Men utan att släppa igenom ljud. Så svårigheten är inte så bara.
Så delvis ska vi jobba med miljö och följsamheten, belöna upp alla spontana fotgåenden i vardagen, delvis jobba med min ge-hunden-kontroll-övning. Dessa vallhundar vill känna kontroll, så varför inte vända på det och ge dom verktyg med hur de enklast kontrollerar sin omgivning på ett sätt som gynnar träningen?
Vi jobbar just nu med inlärning av stegförflyttningar, vändningar på stället och positionen i det hela med signaler och rubbet. Idag testade vi lite skojigare träning, då det ibland är agilityhinder nära tävlingsplan så tränade vi lydnad på agilityplanen.
Balansbommen om man tar ner uppgången är perfekt att använda till stegförflyttningsövningar.
Summan av kardemumman – vi ska hitta ett lättsammare och finare fritt följ innan året är slut!

One Reply to “Infekterat fotgående”

  1. Fritt följ är så jäääävla svårt. Har också nån slags hat-kärlek till momentet. Tycker egentligen jättemycket om momentet, men när det är så jäkla kasst överallt utom hemma i trädgården där det kan vara suuuperfint (vårat alltså) så blir man rätt trött på allt slit som ändå knappt ger nå resultat… Så ja, hatkärlek på det! Jag blir JÄTTEnyfiken på din kontrollövning, orkar du förklara hur du jobbar? 🙂 Ni kommer fixa detta det är jag säker på, heja er!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *