Hur man får allt att fungera tillsammans

5491607_orig
När jag funderar över målbilder så brukar självklart detaljer som jag värdesätter dyka upp först. Men jag försöker slå bort den tanken och fundera över vad som är verkligt imponerande och det är att få till helheten. Att skapa ett samarbete med hunden där den moment efter moment är lika peppad och vill men utan att låsa sig, bli seg eller fortsätta springa men tappa huvudet.
Att hitta rutiner för hur man vill att det ska se ut som helhet.
Det känns som jag doktorerat i lydnadsklass I, men jag har inte jobbat lika mycket med de andra klasserna och där ligger min stora utmaning nu.
Det känns inte så svårt att jobba med moment i sig och detaljerna i momentet. Det är i helheten utmaningen ligger, helheten och det häftiga att få in alla tävlingsrutiner med samling, gå i grupp ner mot planen för gruppmoment, ladda, utföra momenten, belöningsrutiner och sedan ladda för att kunna fortsätta resten men utan egentligen någon koll på exakt när man ska stå startklar, optimal uppvärmning för dagen och hela baletten.
Där ligger den riktigt svåra uppgiften och jag är extra nugen på just den biten just nu.
Med Jack så tränade jag mycket på momenten i sig och länkade igen programmen ibland. Men han fungerade bäst när jag investerade mkt belöningsträning i varje moment. Han tyckte det var roligast så. Å andra sidan så visste jag inte så mycket om kedjor och länkning då, iallafall mindre än vad jag gör nu. Men det fungerade för oss, till en viss gräns.
Med Tengil jobbade jag mycket med flyt och externbelöning, han var väldigt öppen i huvudet och bra på att sortera så där hade vi det väldigt lätt för oss, men vi hade det svårt på andra punkter. Vi länkade mycket från början. De få tävlingarna vi hann göra ,utom den som gick käpprätt såklart, de flöt på bra och han var med och superföljsam. En dröm <3
Med Dot så har jag behövt hitta en balans mellan länk och att investera i belöningsförväntan i moment. Vi har kedjat men kommit runt mycket på att hon kan ordningen, signalkontroll kommer aldrig va hennes starka sida.
Våran styrka ligger i att lägga upp träningsdagar med olika svåra upplägg så att hon kommer in på tävling och tycker det är lättförtjänta pengar. Det har fungerat toppen och det märks att hon tycker det är kul att tävla.
Kellan har varit en helt annan historia, med kort koncentration och mycket uttåtriktad så har jag inte vetat alls hur jag ska lägga upp träningen, därför gjorde vi heller inte så mycket de första sex månaderna utan fokuserade mer på allmänlydnaden och lek och bus.
När hon blev lite äldre började vi jobba mer med inlärning och länkade tidigt små saker, men jag fokuserade inte så mycket på attityd utan tänkte att mer skulle komma sedan.
Det visade sig dock allt eftersom att det här med attityden i kedjor är våran akilleshäl. Inlärning – eg inga klurigheter, vi bara tränar tills det funkar och så tränar vi lite till så vi kan det i sömnen, men sedan kommer andra faktorer in, som miljö, nya människor, störning i olika former och där brister det. Nu är inget skrivet i sten, Kellie är inte ens 2 år ännu och hon kommer mogna sent.
Planen nu är att jobba med följsamhet och att vara ärlig i kedjor. Att kunna släppa loss och leka med bara mig mellan moment och “riktiga” belöningar får man i slutet av kedjor om känslan är rätt och hon “har bjudning” som jag tror man säger inom häst??
Det låter kanske diffust, och nej jag kommer inte sluta jobba med belöningar i inlärning och när vi detaljtränar, men vi måste få bukt på attityden.
Det fungerar inte att jag tappar henne och hon kör sin R2D2 och scannar av galaxen och glömmer bort mig. Jag har svårt att avgöra om hon fungerar bättre på att kunna momentordning eller ej, men hon svarade bra på variationen också så ska nog blanda en del. Det är svårare att blanda när man försöker säkra klass I momenten för en sista start bara.
Ikväll var vi i Kista och tränade och efter lite diskussioner med vilken attityd vi jobbar med på plan, konsekvensen att jag bar av henne och satte henne i bilen när hon började scanna av, så vart det genast trevligare. Tobbe hjälpte mig även med en del störningsträning, vill att hon ska känna kontroll att hon ska känna att allt blir lättare om hon håller fokus. Hon ska känna att hon styr störningen. Mycket nöjd med det hela, vi ska jobba mycket med den övningen nu i sommar. Bättre fokus är ett måste och det kommer nog inte av sig själv med den här sparven.  Kellie ljudar och har sin attityd, men jag tycket det är lite kul att jobba med det hela. Fine det är inte vad jag hade hoppats på att jobba med med min 1,5 åriga border collie. Men hon ska leva och hålla länge och jag menar hur lär man sig? Jo genom erfarenheter. Hon kanske inte är den stora lydnadstjärnan där framgångarna skulle komma på löpande band som jag hoppats på, men läromästare är inte att underskatta och jag tycker hon är fantastisk på så många sätt.
Slut och Stängt

4 Replies to “Hur man får allt att fungera tillsammans”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *