Hur lång tid ska det behöva ta

Efter samråd med en instruktör jag börjat ta privatlektion för så har vi plockat bort väldigt mycket belöningar ur träningen. Belöningarna tenderade att agera just tvärtemot vad en belöning ska göra. Såhär när jag kikar tillbaka så tycker jag nästan att jag belönade upp grejer som redan vara bra vilket gav ett överskott av förväntan i momentet/utförandet och som i sin tur gav bieffekter såsom stress, ljud mm.
Allt såg ju väldigt flashigt och härligt ut i regel, men känslan var nog inte rätt och sakta men säkert började även utförandet påverkas synligt negativt.
Så vi la om träningen. Mer helhet, mer kika på Kellies känslor, låta utförandet bli en del av belöningen.  Det låter kanske konservativt. Men i sig känns det ganska logiskt.
Idag är inte problemet att vi hundmänniskor belönar för lite, berömmer våra hundar för lite, har för dåliga belöningar. Idag ligger nog problemet kring att vi har just för mycket av det goda och det för många hundar slår över i stress. Visst, för peppiga korta klipp är det ju perfekt, men ska hunden koncentrera sig längre stunder så vill man ha en aktivitetsnivå och utföranden som är effektiva, glada men inte tar för mycket energi från hunden.
De ska ju orka ett helt program!
Samtidigt, nu har vi gett det här några veckor och visst ser jag framsteg. 2 steg fram, 1 steg bak? Hur lång tid ska man testa en metod/omställning för att veta om det är den rätta vägen?
Här kommer en film från veckans träning där jag jobbar Kellie i ett elitprogram. La in lite lugnande belöningar som hon fick innan skick blandannat. Lite nostendenser att hålla koll på dock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *