Hur korrigeringar påverkar hundens känslor

Det här ska inte bli något långt inlägg. Det är mest en tankegång, inget svart på vitt såhär är det.
Jag har min fundering kring de många duktiga klickermänniskor brukar nämna. Det vill säga, hundens känslor för ex. hundar kan bli väldigt negativt påverkade om man använder korrigeringar för att uppfostra dom till att inte skälla på andra hundar alt. dra i kopplet mot andra hundar. Att hunden förknippar känslan i kroppen vid en korrigering med den resursen som den ville och betingar resursen med obehag. Det är säkert inget nytt för många men jag måste nog säga att jag inte helhjärtat visste detta. Hur det stämmer in på alla hundar vågar jag inte uttala mig om, men jag tycker det känns logiskt på något sätt.
Här är ett klipp som jag gillar om just förbudsträning.

Har inte lyckats vara lika duktigt pedagogisk genom Kellies uppfostran. Men försöker uppmuntra och belöna så mycket och ännu lite mer än det bara går.
Hade hoppats att jag var duktigare, men det svåra är ju att tiden för att vara pedagogisk inte alltid finns och vad gör man då?
Man kan inte styra sina omständigheter, man kan inte styra att ibland måste hunden följa med och det kan uppstå situationer som man inte kan lösa genom att öka avstånden då man har bråttom till jobbet exempelvis. Funkar det då att säga “Nej!” med en skarpare ton och ett “kom här, braaaa duktig tjej” med gladare ton. Ja, då gör jag nog det innan min hjärna ens hunnit reagera.
Detta ämne är oerhört känsligt för många, så jag tänker inte dyka längre än såhär i det här inlägget iallafall.
Hopp och lek!

One Reply to “Hur korrigeringar påverkar hundens känslor”

  1. 1. Emily Larlham är GRYM. I mitt nästa liv ska jag bli som henne, i det här livet har jag nog inte tålamod för att vara positiv i alla situationer som dyker upp i en hunds liv.
    2. Hennes “leave it”-övningar tycker jag är basic “Nej”-övningar EGENTLIGEN. Det är så jag lärde inte Nej på Jeff, sen går det ju snett någonstans på vägen? Att nej blir mer utav en bestraffning istället för en “Gör inte så för det här är roligare”. Förstår du vad jag menar? 🙂
    3. Sen tror jag iof inte att det är någon kris att ibland få sin hund att säga förlåt, det är ju lite så kommunikation fungerar mellan många djur, och kanske framförallt så använder ju sig hundar av att kunna få den andra att känna sig “låg” emellanåt. Det som är viktigt är väl att släppa det snabbt och gå vidare? Att man inte trycker på det länge och att man bara använder det när det “behövs”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *