Fysisk och psykisk träning av unga hundar

DSC_9657
När kan man börja, när är det för mycket?
Jag kan tycka att man inte ska börja med sina valpar för tidigt, varken med promenader eller tex. lydnadsträning som jag håller på med.
Det är dock en smaksak och beror på hunden, vad det är för en individ.
Har man inte all tid i världen tycker jag det faller sig ganska naturligt att inte träna så mycket med dom när dom är småttingar. De får vara små bebbar som inte uppfattar så mycket i periferin, de får en möjlighet att lära sig att hänga med och kolla av miljöer, skapa band till sin ägare. Träffa andra hundar och djur. Lite små träningspass däremellan spelar ju ingen roll, inte så länge inget annat försummas likväl som att hunden inte får bli överstimulerad. Ja så tänker jag, så tänker jag att jag vill ha det. Valpen måste få vara valp och uppleva det som är viktigt för att den ska bli en stabil vuxen individ.
Hur andra väljer att göra, ja det är upp till dom egentligen.
Sedan till det här med fysisk stimulans som jag skrev lite om tidigare. Dragträningen.
Har fått lite kommentarer om att jag kör drag med en sådan ung hund, somliga refererar till det naturliga (springa i skogen, leka med andra hundar) somliga till att hon inte är klar i kroppen och somliga vet inte varför men skulle nog vänta om de var i samma sitts.
Jag är som sagt lite kluven, hade jag haft en hund som inte blev helt kajko om hon inte fick ta i lite några gånger i veckan hade jag nog resonerat i att man kanske ska vänta tills hon är 1,5 år iallafall. (Nu är hon 1år)
Man har ju dock bara en kopp att fylla med aktiviteter. Mina hundar får inte leka hur som helst med andra hundar, jag avskyr hårdhänt lek när de krashar in i varandra och har fått be Dot fara och flyga ibland när hon sätter fart och kastar ner Kellie i 180km/h..
Lek är bra, lek är nyttigt men jag tänker inte riskera onödiga skador för det.
Draget är ändå under kontrollerade former, jag ser dom hela tiden och är med dom, jag kan anpassa hastigheten och hundarna får ta i. Är de trötta så hetsar jag inte på dom hur som helst. Skulle Kellie inte set typ likadan i kroppen som när hon var 6-7 månader så hade jag också varit försiktigare med tanke på OCD.. men just nu är det detta som funkar för oss. Får hon inte ta i fysiskt blir hon skitjobbig och är på väg att ta livet av sig några gånger om dagen med olika akrobatiska övningar. Pest eller kolera?
Då jag inte har tävlingsplaner utan kör drag 1-2 gånger i veckan för att de verkar må så bra av det så kommer jag nog fortsätta på samma sätt.
Med en Dot som var så illa skadad förra året vid den här tidpunkten pga. en olyckshändelse så är man av naturen väldigt iakttagande av naturen. Jag ser dom hela tiden, kollar av att steget är ok och att de är mjuka och fina i musklerna. Vi kör inte drag på asfalt utan i skog och på motionsslingor, ja , jag är dessutom noga med av och på värmning.. självklart kan allt gå åt skogen, men tror inte det är någon fara. Inte på vår hobbynivå.
Att alltid ha med sig, har jag otur eller har jag tagit dåliga beslut gör en nog lite klokare. (tänker jag inbilla mig iallafall)

2 Replies to “Fysisk och psykisk träning av unga hundar”

  1. träning med måtta är bara bra. Många bär sina hundar i trappor tills dom är ett år men låter dom leka som galningar i hundgårdar och förstår inte hur påfrestande det är jämfört med att gå i trappor.
    Lagom och med sunt förnuft är bäst! Tror inte du behöver oroa dig över dragträningen alls 🙂 krääm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *