fundersam

DSC_5393
Nu har några dagar gått, några träningar är gjorda och jag känner mig kluven och fundersam.
Delvis funderar jag över aktivitetsnivåer.. känner att mina kunskaper inte riktigt räcker till för den här hunden. Dot är en svår hund att jobba med för mig. Det känns som att hon bara har 2  nivåer. Antingen är hon superhet och går 2m före mig i fotgåendet, likväl som hon inte är mottaglig för nya kommandon. Vi kan gå fot och hon spänner ögonen i mig, positionen kan till och med vara bra men när hon får signalen så verkar hon liksom inte “höra” vad jag säger… jag vet inte riktigt. En mycket glad hund dock!
Sedan har vi nivå nummer två, då har jag en smått låg, oengagerad, ointresserad hund som är segare än segast. Allt går i 10km/h när det kan gå i 200 km/h.
Vi hittar aldrig riktigt det här engagerade energiska läget där hon är snabb och med där i nuet. Det känns lite som ett misslyckande att jag inte lyckas hitta någon lösning på detta.
HIttills har jag ändå lyckats hitta lösningar till sega hundar, hetsiga hundar, omotiverade hundar.. men de har liksom aldrig varit både och? Det är så knepigt och så oerhört frustrerande för en sådan som mig har så svårt att nöja mig. Har så svårt att släppa det när något inte är perfekt. Jag jobbar på att inte vara för snål på belöningen, men jag vill inte gärna belöna något jag inte är nöjd med… Vem vill det liksom?
Samtidgt måste man hitta tillbaka till verkligheten och se vad man egentligen har för hund och jobba med det “gud har givit en” eller vad man ska säga. Eller ja, Mr G ska man kanske inte dra in i det hela egentligen. Det är ju som sagt bara hundträning och att gå och sura över ett dåligt träningspass en halvdag är ju nog bland det mest ovärda jag kan komma på såhär på rak arm.
Jag får fortsätta fundera helt enkelt. Kanske försöka hitta några bra kurser och faktiskt se till att få hjälp.
Hopp och lek?

3 Replies to “fundersam”

  1. Tycker mig se det du beskriver mer och mer ju mer jag bekantar mig med “border collie-världen”. Jag tycker att det låter som Jeff och jag vet att han har ett gäng halv-syskon som är ganska likadana, mellanläget där fokusen är på topp är SVÅR att hitta.

  2. Sv: Kolla bilden! 😀 Koppelgående! Behöver en kurs för att sparka mig själv i ändan och ta tag i det, höhö!
    Känner igen dig i det du skriver. Skurk och jag har exakt samma problem, framförallt i just fotgåendet :/

  3. Ja, du… vet inte hur Dot är men syrran så får man träna mkt “att inte skynda iväg” & vara jättenoga med att belöna det man vill ha inte halvdana saker… De är suveräna när man har dem i “rätt läge” men det är definitivt inte alltid enkelt! Jepp, Sly har inte ett hårstrå för mkt 😉 Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *