Fjärrdirigering – sätta kommando och avstånd


 
Det var lite grötigt i fjärrdirigeringsträningen nu senast. Vi har alla skiften, jag har satt kommando och alla förutom “stand” känns stadigt förutom en felprocent när hon bara tänker på sin godis.
Det ganska avgörande och där jag tror många fastnar, det är att komma ut på avstånd och jag tror att det är det absolut viktigaste att ta tag i så fort skiftena är på plats på nära håll. Det spelar ingen roll om man jobbar med frivilliga skiften eller med signal för man skapar en form av spärr hos hunden och även hos sig själv om man låter den nöta in att man alltid står på en halvmeter framför när det är fjärrdirigering.
Min första tanke var att kasta godis så hon naturligt kom ut på avstånd och se om hon skulle utföra ett bra skifte där ut och på såvis tjäna mer godis. Det funkade helt ärligt sådär, kanske för tidigt? Peak vill helst vara nära mig och godiset så det blev lite för mycket dragning mot mig för att kunna bli bra skiften.
Jag testade att kasta godisar närmre, samma resultat. Något frustrerande, sedan fick jag inse att innan jag kan göra detta måste jag kunna variera vart jag står när vi tränar utan att kvaliten blir lidande. Hur gör man det då?
Jo, då tänkte jag att jag började träna fjärren med en godis framför, hon kändes väldigt beroende av mina händer. Detta för att befästa orden en mer och genomskåda brister. Mycket riktigt brast det väldigt mycket i vart mina händer va och signalkontrollen. Samt så tyckte hon det var väldigt svårt att ha en godis framför sig. I alla skiften överdrev hon och drog sig bakåt. Fick se en del fina bakbensfjärrskiften blandanna. Inte jättenöjd, men efter lite nötande och utebliven belöning började hon testa en annan variant och vips så började det flyta på igen. Så nu ska jag  fortsätta nöta men en blicktarget och förflytta mig hej vilt. Kan jag stå bakom borde jag kunna stå framför. Kan jag stå 10 m bakom, kan jag stå 10 m framför.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *