Aktivitetsnivå fotgående

Bild
Har suttit och funderat lite för mig själv under förmiddagen hur jag vill ha mitt fotgående.
Mitt ultimata fria följ – hur ser det ut?

Delvis tycker jag det är så jäkla ballt med en intensiv hund. Tengil var helt fantastisk att gå med och han tyckte det var så jäkla häftigt. Känslan var just – häftigt – man kunde gå tvärs över lydnadsplanen och han vara gick och gick och gick. Kanske inte perfekt i position, kanske något för långt fram för min smak, men det fanns liksom bara han och jag när vi gick fot så där.
Kanske idealiserar jag lite? Men det får man, jag har free pass på det.

Med Dot fotgående så har jag en hund som antingen är lite för högt i aktivitetsnivå eller för lågt.
Jag vill ha halsen i jämnhöjd med mitt knä – tror jag. Men när hon går för högt så kan jag ha bogen och minsta ouppmärksamhet i vänstersvängarna så blir det ju en dålig sväng.
Går hon lägre i aktivitet så tycker jag att hon följer bra men hon jobbar inte i svängarna. 
Vi behöver bygga värde och teknikträna de delarna. Men ja… hundar är olika och kollar man betyg så får vi ju rätt högt på vårt fotgående på tävling ändå. Ingen 10a, men 8 och 9 innebär ändå väl utför moment.

Med Kellie så har jag haft som mål att ha henne ganska långt bak, vilket jag tycker att jag lyckats bra med. Hennes huvud är i jämnhöjd med mitt lår. Eventuell nackdel att att hon targetar mitt lår, men det är förvisso även positivt.
Efter en privatlektion fick jag med mig lite följsamhetsövningar, bara träna på att följa med och det svarar hon bra på. Vi kan gå några meter utan att hon bryter. Svängar har vi börjat lite med men jag tappar henne ofta i svängarna så full förståelse har hon inte ännu.
På henne så hoppas jag behålla den här lugna men ändå koncentrerade sinnestämningen.
Mitt ideal är ett lugnt men ändå engagerat fritt följ. Det ska se lugnt, harmoniskt och lätt ut.
Inga konstigheter – hunden följer. Visst är det häftigt med en hund verkligen jobbar med kroppen under sig genom hela fria följet, men den känslan hos hunden, den aktivitetsnivån kan leda till bieffekter. Det jag måste ha med mig och se upp för med Kellie är att hon inte får bli klistrig och att håll koll på att hon är rak i kroppen i stående halter/ingångar innan vi börjar med sittande halter/sittande ingångar. För att undvika snea sitt – typ det onödigaste men ändå bland det svåraste verkar det som.
Bild

3 Replies to “Aktivitetsnivå fotgående”

 1. Åhh fotgåendet alltså… Divas är ju en smärre katastrof men jag har tvingat mig själv att tycka att det är OK, tror jag får välja mina strider lite med henne. Känns tråkigt men å andra sidan så fyller hon 5 och det är så kul att tävla så vi vill pyssla med det, även fast vi inte vinner 🙂
  Tänker att jag ska samla på mig erfarenhet och bli en duktigare förare på tävling, ha lite kul liksom 😉 (Intalar mig själv att det är rätt väg att ta nu, hahah)

 2. Bra frågeställning, något jag verkligen ska ta med mig när valpen kommer! Jag brukar kolla på videos och försöka se vad jag tycker om och för att få inspiration..har fastnat för Mona Kjernholms BC Marvin vad gäller fokus och intensitet! Tycker att det ser härligt taggat ut :D. Vi ses snart igen!
  postar länken: http://www.youtube.com/watch?v=IMEIjMxTT0U

 3. Jätteintressanta tankar. Går själv i samma funderingar. Eftersom jag tidigare haft rätt slöa hundar som haft förmågan att sacka efter – inser jag nog att jag är lite benägen att välja en position lite längre fram med Storma. Men som du säger – man kan stirra sig blind på olika youtubevideos utan att egentligen få klarhet i vad som är den korrekta positionen.
  Och dessutom – när hunden har en korrekt position vid sidan stående – och sedan sätter sig – då hamnar ju hunden direkt 1,5 dm bakåt med huvudet. Är det naturligt och ok – eller blir det fel?
  Är det hundens huvuds position vi ska utgå ifrån? Eller är det placeringen av hundens tassar?
  /Annika och Storma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *